Producenten, verpakkers, retailers, overheden, consumenten… allemaal worstelen we met duurzaamheid. Dat het beter moet, is duidelijk. Maar hoe? In het vierde deel van deze serie praten we met Fabrizio Gerosa, sales director bij het Italiaanse Gerosa Cellografica Spa (hoofdkantoor van Gerosa Group), een van Europa’s toonaangevende flexibele converters. Volgens hem moeten we onze voortdurende innovatiedrang combineren met een pragmatische aanpak.
In het eerste blog van deze serie spraken we met Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Hij liet ons kennismaken met het Vijf Perspectieven Model en de battle of the materials.
In het tweede blog onderstreepte Mark van der Burgt, chief commercial officer van Vetipak, het Vijf Perspectieven Model, maar hij introduceerde ook een term die velen in onze markt zullen herkennen: de jungle of sustainability.
En in het derde blog benadrukte Erik Bunge, CEO van Smurfit Kappa Benelux, dat we er geen strijd tussen papier en plastic van moeten maken. Beter kunnen we er samen voor zorgen dat we aan de goede kant van de toekomst komen te staan.
Papier en plastic
Het punt van Erik is precies de boodschap die Fabrizio Gerosa in zijn bijdrage wil overbrengen. Hij gelooft dat er geen sluitend antwoord is op een vraag als ‘papier of plastic?’
Fabrizio: “Papier wint bij voedselverpakkingen aan populariteit. Marketingstrategieën grijpen namelijk al snel terug op de ‘groene’ eigenschappen van papier. Kunststof is echter een zeer goed materiaal om de hoeveelheid materiaal per verpakking terug te dringen. En om voedselproducten goed te beschermen natuurlijk. Bovendien kan kunststof uitstekend voldoen aan de eisen op het gebied van recycling. Papier en plastic zullen de komende jaren dan ook naast elkaar worden gebruikt: beide als geschikte oplossingen voor voedselverpakkingen, elk met hun eigen specifieke toepassingen.”
Toch is en blijft het een jungle, om Mark van der Burgt te citeren. Dat is een goede beschrijving van de huidige situatie in Europa, beaamt Fabrizio, omdat het niet gemakkelijk is om te bepalen wat goed en wat fout is. “Als converter moeten we een pragmatische aanpak nastreven”, stelt hij, “vooral door regelmatig met de belangrijkste Europese stakeholders te overleggen en nieuwe verpakkingstrends te bespreken om elke dag te bouwen aan een sterkere duurzaamheidscultuur.”
De toekomst van plastic
Zoals Fabrizio zei, heeft papier ‘groene’ marketingkwaliteiten die plastic mist. Wat betekent dit voor de toekomst van plastic? Zal plastic zoals we het nu kennen altijd blijven bestaan? “Dat zijn geen gemakkelijke vragen om te beantwoorden”, aldus de sales director van Gerosa. Hij erkent dat we in een zeer uitdagende periode leven voor plastic, met name voor flexibele verpakkingen. “Er komen regelmatig nieuwe grondstoffen op de markt. Maar de uitstekende eigenschappen van plastic – die de reden zijn voor de populariteit ervan – zullen moeilijk volledig te vervangen zijn door alternatieven.”
Vijf duurzaamheidsgebieden
Gerosa zelf heeft de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om haar portfolio van duurzame oplossingen te vergroten. Dat heeft het Italiaanse bedrijf gedaan op vijf duurzaamheidsgebieden: het toepassen van dunnere materialen, van gerecyclede plastic materialen, van monomaterialen, van composteerbare materialen en van oplossingen die gebaseerd zijn op papier. “We hebben bijvoorbeeld een hoog aangeschreven recycle-certificaat ontvangen voor ons project met volledig recyclebare worsttoepassingen. En onlangs werd ons prototype voor zuiveltoepassingen bekroond met de eerste prijs bij de Italian Best Packaging Awards. Daarnaast ontwikkelen we momenteel veelbelovende oplossingen met goede duurzaamheidsresultaten in de zoetwaren- en koffiesector.”
Talrijke ontwikkelingen bij Gerosa
En dat is zeker niet het einde van de duurzame ontwikkelingen bij Gerosa. Fabrizio somt tal van duurzame innovaties op het gebied van kunststof verpakkingen op. Van ‘downgauging’ (het verminderen van oververpakking) en studies naar nieuwe recyclebare materialen (inclusief papierlaminaten) tot en met het gebruik van gerecyclede materialen uit mechanische of chemische recycling: Gerosa zit bovenop duurzame innovatie.
En hoe zit het met bioplastics? Zullen die snel doorbreken? Bioplastics zijn een snelgroeiende markt, antwoordt Fabrizio, maar ze zijn nog steeds een niche: “We hebben bioplastic producten in ons portfolio. En we houden de mogelijkheden om deze toe te passen goed in de gaten. Maar het moet gezegd worden dat het ‘technische’ gat met standaard kunststoffen nog niet helemaal is gedicht. Daarnaast is de prijs toch wel een sta-in-de-weg voor de groei van deze producten.”
Pragmatisch
Over het algemeen is Fabrizio positief als hij kijkt naar de ontwikkeling van duurzame materialen, en die van kunststoffen in het bijzonder. Hij gelooft dat de sleutels tot succes op dit gebied continu leren en technologische innovatie zijn, samen met een flexibele en proactieve benadering van het vraagstuk. “We moeten allemaal nauw samenwerken, en daarbij rekening houden met het feit dat de situatie in Europa niet overal hetzelfde is”, aldus de sales director. “Enerzijds moeten we investeren in de innovatie van materialen en hun aantrekkingskracht in het schap. Maar aan de andere kant mogen we onze focus niet verliezen op andere belangrijke elementen.”
“We moeten allemaal nauw samenwerken, en daarbij rekening houden met het feit dat de situatie in Europa niet overal hetzelfde is”, aldus de sales director. “Enerzijds moeten we investeren in de innovatie van materialen en hun aantrekkingskracht in het schap. Maar aan de andere kant mogen we onze focus niet verliezen op andere belangrijke elementen.”
Hij concludeert: “Het is niet eenvoudig een verpakking tegen een geschikte prijs in het schap te krijgen en aan alle eisen te voldoen. We zullen marketing moeten combineren met een pragmatische aanpak. Als we dat voor elkaar krijgen, zullen we samen slagen.”