Producenten, verpakkers, retailers, overheden, consumenten… allemaal worstelen we met duurzaamheid. Dat het beter moet, is helder. Maar hoe? Op zoek naar antwoorden duiken we in de ‘jungle of sustainability’. In het derde deel van deze serie spreken we met Erik Bunge, CEO Smurfit Kappa Benelux, onderdeel van één van ’s werelds grootste en meest toonaangevende papier- en kartonproducenten. Erik pleit vooral voor een innovatieve benadering van het afvalvraagstuk, of dat nou vanuit papier, plastic of een andere invalshoek is.

Eerst nog even terug naar de vorige twee blogs in deze serie. We trapten af met Chris Bruijnes, directeur van het KennisInstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Hij liet ons kennismaken met het Vijfperspectievenmodel en de battle of the materials. In het tweede blog introduceerde Mark van der Burgt, Chief Commercial Officer van Vetipak, een andere intrigerende term: jungle of sustainability.

Als we Erik vragen welke van de termen hem het meest aanspreekt, is hij meteen duidelijk over de eerste. “Een battle? Ja, dat is het zeker. Alleen moeten we voorkomen dat het een battle tegen elkaar wordt. ‘Papier versus plastic’ is een te simpele weergave van de werkelijkheid. Papier is een fantastisch materiaal, maar plastic is dat ook. Ieder met zijn eigen kwaliteiten en zijn eigen rol in de verpakkingswereld. Het gaat er vooral om dat we een gezamenlijke battle voeren tegen verspilling en milieuvervuiling.”

“We moeten voorkomen dat het een battle tegen elkaar wordt”
Het gaat hard

En de term ‘jungle’? “Ja, die is goed gekozen”, aldus de CEO. “In zekere zin is het een positieve term, want het geeft aan dat er veel gebeurt. Sinds een jaar of vijf is sustainability bij de meeste grote verpakkingsproducenten een geïntegreerd onderdeel van een winstgevende bedrijfsvoering geworden. En sindsdien gaat het hard. Alleen begrijp ik goed dat het niet allemaal eenvoudig te volgen is.”

Erik vindt dat daar een opdracht voor de keten ligt, met name voor bedrijven als Smurfit Kappa. “Gezien onze marktleidende positie voel ik sterk de verantwoordelijkheid om de keten ‘mee te nemen’. Het is belangrijk dat we duidelijk maken waar we mee bezig zijn, welke stappen we zetten en waar we uiteindelijk heen willen. Vandaar dat initiatieven zoals als deze blogreeks zo belangrijk zijn.”

Better Planet Packaging

De stip op de horizon is bij Smurfit Kappa een duidelijke: Better Planet Packaging. Onder deze noemer streeft het bedrijf een duurzamere wereld na, onder andere door verpakkingen te verduurzamen en met partners in de keten te kijken naar optimalisaties. De sleutelwoorden daarbij: innovatie, ketensamenwerking en vervanging van niet-duurzame materialen door duurzamere alternatieven.

“We willen graag aan de right side of the future staan”, aldus Erik. “Daarom investeren we flink in innovatieve papiertoepassingen. Die moeten qua grondstofgebruik, materiaal en/of proces duurzamer zijn dan de huidige papiertoepassingen, en ook duurzamer dan diverse plastic toepassingen. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat we bijvoorbeeld EPS (expanded polystyrene) zoveel mogelijk moeten beperken.”

En wat is daarbij de grootste uitdaging aan de ‘papierkant’? “Wij moeten ervoor zorgen dat we de Hernieuwbaarheid en recyclebaarheid blijven verhogen. De mythe dat we de bossen vernietigen ligt hopelijk lang en breed achter ons, maar we moeten stappen blijven zetten om op zoveel mogelijk producten en toepassingen volledig circulair te worden.”

In het vervolg van ons gesprek passeren tal van duurzame innovaties van Smurfit Kappa de revue: in de verpakkingswereld, maar ook daar ver buiten. Drie daarvan zetten we hieronder op een rij, ter illustratie van de ontwikkelingen.

Van krimpfolie naar papier

“Samen met een Belgische brouwer hebben we een duurzaam verpakkingsconcept ontwikkeld ter vervanging van krimpfolie, typisch een single-use plastic verpakkingsproduct. Deze nieuwe verpakking is volledig van papier, inclusief het handvat. Daardoor is de verpakking makkelijk te recyclen door de consument. Het gaat immers niet alleen om de verpakking, maar ook om de manier waarop deze gerecycled kan worden.”

 

“Papier is niet het product dat het wereldnieuws haalt, maar we maken ongelofelijke stappen”
Van EPS naar papier

“Voor het op temperatuur houden van diepgevroren voedselproducten hebben we de ThermoBox ontwikkeld. Deze is volledig op papier gebaseerd; het is een combinatie van Hexacomb® (honingraatkarton) en golfkarton. Deze verpakking is volledig recyclebaar en een uitstekende vervanging voor de veelgebruikte EPS-box. Bovendien is de nieuwe verpakking flexibel en kan deze plat worden opgeslagen, waardoor minder magazijnruimte nodig is.”

Van hout naar papier

“Een andere toepassing met het Hexacomb®-materiaal is onze TOPPsafe™-oplossing, een alternatief voor de houten, spaanplaat- en kunststofplaten die worden gebruikt om gepalletiseerde producten te beschermen tijdens transport en opslag. Deze oplossing is volledig van papier en dus splintervrij, een stuk lichter, makkelijker te hanteren en makkelijker op te slaan. En uiteraard voldoen de nieuwe platen aan strenge hygiënevoorschriften, waardoor ze breed inzetbaar zijn.”

Innovaties vanuit diverse hoeken dus, maar wel met één ding gemeen: ze zijn in samenwerking met de markt ontwikkeld. Erik besluit het interview dan ook met een oproep: “Papier is natuurlijk niet het product dat het wereldnieuws haalt, maar als je er goed naar kijkt, maken we ongelofelijke stappen. Dat kunnen we alleen door voortdurend te innoveren en daarbij nauw samen te werken met onze klanten en andere partners in de keten. Ik nodig hen dan ook van harte uit om ons uit te dagen. Want alleen gezamenlijk kunnen we deze battle winnen.”

Wil je meer weten over papier en duurzaam verpakken? Beluister dan de podcast van Erik bij Duurzaam Bedrijfsleven: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/radio/30495/podcast-smurfit-kappa

Update

Nieuws over robottechnologie en duurzaamheid, kersverse avonturen van Vetipakkers, opdrachtgevers die vertellen over onze samenwerking… we houden je op de hoogte van alles wat er bij Vetipak gebeurt. Ter informatie én inspiratie.

Bekijk alle updates
Bekijk alle updates