Medio 2008. Mark van der Burgt vertelt Arno van de Ven dat hij, zoals afgesproken, een maand later het bedrijf zal verlaten. Mark zit namelijk middenin drie succesvolle sollicitatieprocedures en zijn tijdelijke consultancy-functie bij Vetipak zit er bijna op. Maar het loopt anders. Mark ziet Arno zijn wenkbrauwen fronsen: “Ho, ho, wacht eens even! Weggaan? Jij blijft toch zeker gewoon bij ons!”

Het is niet volgens de afspraak. Want Marks buurman Cees van de Ven, hoofd van de afdeling Hardware Engineering bij Vetipak, had het toch echt duidelijk gevraagd: ‘Kun jij misschien een tijdje bij ons meekijken, want we hebben een uitdaging in de commercie.’ Een tijdje werd zes maanden, waarin Mark al snel de eerste internationale klant binnenhaalde: het Engelse Cadbury. En nu staat hij ineens op een kruispunt: Vetipak of niet?

“Ik wil wel blijven”, vertelt Mark, en hij ziet Arno’s wenkbrauwen zakken. “Maar ik ambieer wél een directiepositie, zodat ik naast het commerciële ook mag meedenken over de algemene koers van het bedrijf. En: ik wil Vetipak internationaal laten groeien.” Arno denkt kortstondig na, maar al snel steekt hij Mark de hand toe. De deal is beklonken: Mark blijft lid van de Vetipak-familie.

“Dat was mijn beste zakelijke beslissing ooit”, vertelt Mark anno 2023. “Al moesten we best even aan elkaar wennen. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat Arno mij een rare snuiter vond, met mijn pak, stropdas en toen nog Randstedelijk accent. Ook was het voor hem heel wat om de commerciële taken uit handen te geven. Zijn klanten waren zijn kindjes, en ineens nam een ander het contact over. Ik herinner me dat ik de eerste maanden verplicht op zijn kantoor moest werken – mijn bureau tegenover het zijne – zodat hij kon horen en zien hoe ik te werk ging.”

Internationaal succes

Mark deed wat hij zich had voorgenomen: hij ging de grens over, op zoek naar klanten die Vetipak zou kunnen bedienen. Met succes: na Cadbury volgden onder andere Storck, Nestlé International Travel Retail, Ritter Sport en nog verschillende andere grote buitenlandse spelers. “Mijn ervaring bij corporate bedrijven als ISS, KLM en Intel kwamen goed van pas”, vertelt Mark. “Ik ben een verbinder. Ik heb het geduld en de rust die je nodig hebt om met de procedures, processen en systemen om te gaan die vaak bij grote bedrijven horen.”

Vetipak verkoopt zichzelf

Marks aanpak: genoeg vertrouwen en interesse wekken om klanten naar Oss te laten komen. “Wij zijn nooit van de PowerPointpresentaties geweest, maar van de praktijk. In onze productieomgeving verkoopt ons bedrijf zichzelf. Hier in Oss zien, ruiken en voelen klanten pas echt wie we zijn en wat we doen. Daarin hebben we allemaal een rol, ieder op zijn eigen manier. Want Vetipak, dat zijn we allemaal.”

Hier in Oss zien, ruiken en voelen klanten pas echt wie we zijn en wat we doen
Onderbuikgevoel

Maar wat gaf Mark het vertrouwen dat Vetipak internationaal furore zou kunnen maken? In het antwoord op die vraag schuilt een zekere mate van onderbuikgevoel. “Vetipak was een ruwe diamant”, zegt hij. “Een regionale speler met veel potentie, vooral door de technische oplossingen en de mate van toewijding, waarmee we onze opdrachtgevers echt wat te bieden hebben. Niet op de P van prijs, wél op de V van value.”

Intercultureel zakendoen

Zelf is hij de verpersoonlijking van het internationale karakter van Vetipak. En nog steeds geniet Mark van iedere zakenreis die hij maakt. “Reizen is geweldig. Zelfs in de taxirit van het vliegveld naar de klant of het hotel snuif je al cultuur op. Natuurlijk is zakendoen in een ander land soms lastig. Zo handelen ze in China heel anders dan in Engeland, en om een Amerikaans bedrijf over de streep te trekken, heb je wéér andere overtuigingstechnieken nodig. Maar dat maakt mijn functie juist zo interessant. Hoe complex het ook kan zijn – je leert altijd iets van internationaal en intercultureel zakendoen.”

Hoe complex het ook kan zijn - je leert altijd iets van internationaal en intercultureel zakendoen
Liefde voor dynamiek

Vandaag de dag is Mark verweven met Vetipak, en andersom. Maar van stilzitten is beslist geen sprake. “We houden van dynamiek. En is het toch even rustig? Dan is het de hoogste tijd om iets nieuws te bedenken. We hebben een prachtige track record in de breedte en in de diepte, in klanten en marktsegmenten. Maar we zijn nog steeds een beetje die ruwe diamant. Als productie- en supply chain-partner kunnen we bijvoorbeeld nog veel meer betekenen voor onze klanten, bijvoorbeeld in het overnemen van onderdelen uit de productieketen.”

Nieuwe sectoren

Vers van de pers: Vetipak is actief in de Medical-sector, als productiepartner van medical devices. “Zo gaan we klanten nog verder ontzorgen: we nemen specifieke onderdelen of processen uit hun productieketen van ze over”, aldus Mark. “En dat allemaal op een manier die niet winstgedreven is, maar gevoed door plezier. We doen namelijk alleen wat we écht leuk vinden en wat bij ons past. En om als persoon onderdeel te zijn van zo’n fascinerende groeistrategie – dat verveelt nooit.”

Update

Nieuws over robottechnologie en duurzaamheid, kersverse avonturen van Vetipakkers, opdrachtgevers die vertellen over onze samenwerking… we houden je op de hoogte van alles wat er bij Vetipak gebeurt. Ter informatie én inspiratie.

Bekijk alle updates
Bekijk alle updates