Alweer heel wat jaren een mooie twee-eenheid: Vetipak en Rituals. Speciaal voor de producent van luxe home & body cosmetics openden we onlangs zelfs een productieplant op bedrijventerrein Vorstengrafdonk. Met Marcel van Groningen, Chief Sourcing & Supply van Rituals, spreken we over de band tussen beide bedrijven.

Wat Marcel opviel, toen hij voor het eerst aan tafel ging met Arno van de Ven? Zijn zachte G. “Tegenover me zat een echte Brabander”, vertelt Marcel. “Een man die zich blijkbaar comfortabel genoeg voelde om in zijn dialect te spreken. Ik kon het eigenlijk wel waarderen. Ook omdat ik daarnaast een echte ondernemer zag met een goed stel hersens.”

Cadeausets verpakken

Aan de basis van dat eerste gesprek lag een vraag: Rituals was namelijk op zoek naar een partij die cadeausets kon verpakken. “We hebben zelf geen fabrieken en magazijnen”, legt Marcel uit. “We besteden alles uit aan experts in hun specifieke branche. Het contact met Vetipak ontstond via onze CEO, Raymond Cloosterman, wiens schoonfamilie eigenaar is van golfclub The Duke in Nistelrode. En ene Arno van de Ven was daar al meerdere keren clubkampioen geworden…”

Tegenover me zat een echte Brabander, maar ook een ondernemer met een goed stel hersens
Out-of-the-box denken

Daarmee was dan wel het eerste contact gelegd, maar dat betekende niet dat de commerciële onderhandelingen gemakkelijk waren. Integendeel, herinnert Marcel zich. “We kwamen er niet zomaar uit. Vooral de prijs was een struikelblok: Vetipak wilde ons graag helpen, maar streefde ook een gezonde marge na. Gelukkig kwam er een doorbraak. Arno weet precies wanneer hij out-of-the-box moet denken.”

Achterwaartse integratie

De oplossing: ‘achterwaartse integratie’. Marcel vertelt wat dat inhoudt: “Om de gewenste marge te kunnen creëren, besloot Arno de verpakkingen voor de giftsets zelf te gaan maken. In no-time had hij de machines gekocht en was het commerciële probleem opgelost. Zulke doortastendheid kan ik erg waarderen. Zelf zit ik ook zo in elkaar: als je een kans ziet, pak je die.”

Betrouwbaar partnerschap

In de jaren die volgden, groeide Rituals hard. En nog steeds wordt het bedrijf met de dag groter. Met circa 1.000 winkels, zo’n 5.000 shop-in-shops én een lading ambitieuze plannen, zijn goede, betrouwbare partnerschappen cruciaal. Marcel: “Intern hebben we veel kennis en kwaliteit, maar in bepaalde specialiteiten zijn anderen gewoon beter. Het ontwerp van een nieuwe verpakking kan nog zo mooi en creatief zijn – het moet wel kwalitatief haalbaar zijn, én schaalbaar. Vetipak is voor ons een partner die in alle opzichten meedenkt.”

 

Origami als verpakking

Als voorbeeld van onze innovatiekracht noemt Marcel een verpakkingslijn die Rituals onlangs lanceerde. “In Japan deden we een idee op: we wilden onze giftboxen gaan verpakken in origami. Een cadeau in verschillende laagjes zorgt voor een prachtige uitpak-ervaring. Alleen: hoe kregen we dat voor elkaar? We hadden geen idee, maar we wisten wel wie dat wél had. Arno natuurlijk. Hij wist niet wanneer, maar vroeg of laat zou hij een oplossing presenteren. En die kwam er. Ook in de fase daarna liet Vetipak zien waarom ze anders zijn dan anderen. Ze zijn meteen gaan kijken hoe ze handmatige processen konden automatiseren, mechaniseren en robotiseren, om schaalgrootte en snelheid te creëren. Voor mij is dat typisch Vetipak.”

Automatiseren en mechaniseren, om schaalgrootte en snelheid te creëren - voor mij is dat typisch Vetipak
Meerdere leveranciers

Vetipak is overigens niet de enige partner van Rituals. Een bewuste keuze, aldus Marcel. “We werken nooit met maar één externe leverancier, altijd met twee of meer. Dit vanuit het oogpunt van risicobeheersing. Om dezelfde reden willen we bij een leverancier niet één procent van de omzet uitmaken, maar ook geen dertig. Doe je te weinig zaken, dan geef je elkaar te weinig aandacht en is er niet genoeg ruimte voor innovatie. Maar is de een te groot voor de ander, dan zou dat gevolgen kunnen hebben in economische tegenwind. En het laatste wat we willen, is het voortbestaan van leveranciers op het spel zetten. We willen te allen tijde een betrouwbare partner zijn.”

Samen groeien

In de toekomst verwacht (en hoopt) Marcel op een voortzetting van de uitstekende relatie. “Belangrijk is wel dat Vetipak blijft groeien, net als wij. Daarom is het een goede zaak dat ze andere klanten en branches zoeken om zich daar in te ontwikkelen. Want hoe meer zij groeien, des te beter ze in staat zijn om ónze groei te faciliteren. En niets is leuker dan dat samen te beleven.”

Niets is leuker
dan groei samen
te beleven
Dubbel gevoel

Samen is overigens een relatief begrip, want Marcel kondigde enige tijd geleden zijn afscheid aan bij Rituals. “Mijn agenda wordt langzaam maar zeker steeds leger”, vertelt hij. “En die van mijn opvolger voller. Samen hebben we al heel wat klanten, partners en leveranciers bezocht. Mijzelf geeft het afscheid een dubbel gevoel, want het contact met leveranciers was al die jaren de slagroom op de taart. Ook Vetipak zal ik gaan missen. Maar dat de samenwerking tussen Rituals en Vetipak blijft bestaan – daar heb ik veel vertrouwen in.”

Update

Nieuws over robottechnologie en duurzaamheid, kersverse avonturen van Vetipakkers, opdrachtgevers die vertellen over onze samenwerking… we houden je op de hoogte van alles wat er bij Vetipak gebeurt. Ter informatie én inspiratie.

Bekijk alle updates
Bekijk alle updates