Nieuw in de Vetipak-fabriek in Oss: een supersnelle mixlijn met oneindig veel mogelijkheden. Dankzij deze lijn, met een nieuwe elevator en servotellers, kunnen we maar liefst acht productsoorten mixen. In zeker zestig verpakkingen per minuut, en op termijn zelfs tachtig. Hoofd technische dienst Niels Kanters vertelt.

Ervoor zorgen dat het machinepark up-to-date is en optimaal draait. Dat is in een notendop waarvoor een hoofd ‘td’ verantwoordelijk is. De nieuwe mixlijn is daar het ultieme voorbeeld van. “Onze andere machinelijn, met twee afstortpunten, stond flink onder druk”, vertelt Niels. “Ook al draaiden we volop nachtdiensten: we zaten continu met te weinig capaciteit. Dat is nu verleden tijd.”

Onderdelen op de juiste plaats

Voordat we de nieuwe mixlijn konden bouwen, vond er een logistieke operatie plaats. We moesten de juiste onderdelen op de juiste plaats krijgen. “Begin dit jaar hebben we een elevator aangeschaft”, aldus Niels. “Die hebben we in een nieuw Vetipak-jasje gestoken – met nieuwe software, een elektrokast en besturing, en mechanische slijtdelen. Daarna kregen we de tellers van onze collega’s uit Veghel. Daardoor kunnen we in Oss, na revisie, veel meer verschillende producten gecontroleerd mixen.”

De lijn draait al mooi,
maar wij zijn Vetipak:
we optimaliseren continu
Van 44 naar 60 per minuut

Bij de nieuwe mixlijn gaan producten bij verschillende telmachines het proces in. Vervolgens worden ze door trilplaten uit elkaar gehaald en vallen ze in een bakje. Dat bakje, met maximaal acht productsoorten, gaat daarna omhoog en wordt geleegd in een verpakking.

“We hebben nu weegmachines en telmachines om de verschillende mixen te maken, vertelt Niels verder. “Voorheen konden we voor een artikel 44 verpakkingen per minuut vullen. Omdat we nu niet meer wegen maar tellen, vullen we er moeiteloos zestig. En het mooie van de tellers zijn de trilplaten: we kunnen ze makkelijk wisselen en product specifiek maken. Dit biedt veel mogelijkheden voor de toekomst!”

Continu optimaliseren

Het hoofd van de technische dienst denkt overigens dat het niet bij zestig verpakkingen per minuut blijft. Als het aan hem ligt, krikken we het aantal op naar tachtig. “Zo’n proces begint bij het versnellen van alle afzonderlijke machines en de manier waarop deze met elkaar verbonden zijn. Natuurlijk gaat alles in overleg met onze productieafdeling, want de mensen aan de lijn moeten het ook aankunnen. De lijn draait al mooi, maar wij zijn Vetipak: we optimaliseren continu.”

Verschillende mixverpakkingen

Veel producenten zijn zelf niet ingericht op mixverpakkingen. Dit zou het primaire proces alleen maar verstoren. Wij waren dat wel – en zijn het nu nog beter. Niels: “Ook qua verpakkingen zijn er meer mogelijkheden. Van pouchzakken en pillows tot en met blokzakken en quattro sealzakken: die kunnen allemaal op deze lijn draaien. Theoretisch kan eigenlijk elke soort verpakking eronder. En in de praktijk? Daar zorgen we met ons team wel voor!”

Update

Nieuws over robottechnologie en duurzaamheid, kersverse avonturen van Vetipakkers, opdrachtgevers die vertellen over onze samenwerking… we houden je op de hoogte van alles wat er bij Vetipak gebeurt. Ter informatie én inspiratie.

Bekijk alle updates
Bekijk alle updates