Andere mindset
Toch is Mark tevreden over die eerste stap. “Die heeft iets in gang gezet: een leerproces dat waarschijnlijk nooit meer ophoudt. En als we bij Vetipak eenmaal ergens onze tanden in hebben gezet, laten we niet snel meer los.”
In de jaren daarna volgden dan ook allerlei onderzoeken en experimenten. Zo is inmiddels het hele machinepark op monomateriaal voorbereid en is er een duidelijke relatieve groei van monoverpakkingen ten opzichte van laminaten. Dat is overigens niet alleen het gevolg van de technische ontwikkelingen, maar ook van een andere mindset, benadrukt Mark. “Al kan het een natuurlijk niet zonder het ander.”
Doorbraak
Een belangrijke doorbraak vond vorig jaar plaats: Vetipak introduceerde vijf papieren monoverpakkingen die volledig recyclebaar zijn. Voor het sealen wordt – voor het eerst – een thermo-sealbare lak zonder kunststof gebruikt. “Eigenlijk zijn die verpakkingen het resultaat van die allereerste stap van zeven jaar geleden. Dan blijkt maar weer dat je van je fouten misschien nog wel meer leert dan van je successen.”
Daarnaast benadrukt Mark het belang van samenwerking. “Deze oplossing hebben we te danken aan onze strategische samenwerking met Packaging Partners. Samen zijn we goed om ons heen blijven kijken. Niet dat we er elke dag mee bezig waren, maar het onderwerp is nooit van de agenda verdwenen. Toen via Packaging Partners ook Gerosa Group erbij betrokken raakte, een van Europa’s toonaangevende producenten van bedrukte flexibele verpakkingsfolies, ging het snel.”
Papier versus plastic
Net als Chris neemt Mark een genuanceerd standpunt in als het gaat om de strijd tussen papier en plastic. Er is geen ‘beste keuze’, zo stelt hij. Alleen een ‘beste keuze voor die ene situatie’. Als voorbeeld geeft hij de inlay van een giftset die Vetipak samenstelt.
“Samen met de opdrachtgever hebben we goed gekeken naar het verschil tussen paperfoam en RPET. Op voorhand zou je zeggen dat paperfoam de duurzaamste keuze is, omdat dit honderd procent biologisch afbreekbaar is. Maar als je kijkt naar de levenscyclusanalyse van RPET – dat natuurlijk al gerecycled (R) is – zie je dat het verschil helemaal zo groot niet is. Zo’n RPET inlay kan namelijk zo’n elf keer gerecycled worden. Dus zeg het maar: wat is de beste keuze? Daarvoor moet je samen alles zorgvuldig afwegen. In dit geval gaf de uitstraling van de eco-based oplossing de doorslag voor de klant. Ook de communicatie die van je product uitgaat is namelijk belangrijk.”