Deel 1:
Wie al langer met Vetipak werkt, kent ons evangelie waarschijnlijk wel: ‘Betrek ons zo vroeg mogelijk bij de ontwikkeling van je product, want dan kunnen we het meeste voor je betekenen.’ We zien inmiddels dat dit steeds vaker gebeurt. Én dat het veel oplevert. Tijd voor een tweeluik. Deze keer spreken we onze CCO Mark van der Burgt, de volgende keer Julie Navarro van Nestlé.

Mark, laten we met de deur in huis vallen: vanwaar dit evangelie?

“Dat kan ik het beste illustreren aan de hand van een artikel in het Financiële Dagblad. Kort samengevat kwam dat neer op het volgende: ‘De supply chain is verrot, en dat blijft nog wel een tijdje zo: te weinig samenwerking, te veel schakels, te veel waste.’ Dat is de spijker op zijn kop wat mij betreft. Maar daar leg ik me niet bij neer. Ik weet immers hoeveel verschil het voor iedereen kan maken als we al vroeg in de supply chain kennis en informatie met elkaar delen. Eigenlijk moeten we al bij de eerste stappen van product development met elkaar om tafel.”

Maar Vetipak is toch een co-packer?

“Dat hoor ik vaak inderdaad. Maar de co-packer van nu – en zeker die van de toekomst – verdiept zich ook in thema’s die in de hele keten van belang zijn. Denk aan efficiency, kostenbeheersing en duurzaamheid. Succesvol zijn in de supply chain betekent wat Vetipak betreft: achterwaarts integreren, proactief voorwaarts in het proces meekijken en zo waarde toevoegen. Daar zijn we dus volop mee bezig. Wij hebben bovendien zóveel kennis in huis om resultaten te boeken rond dit soort vraagstukken, dat ik me er bijna voor zou schamen als ik die kennis voor mezelf hield.”

Het gaat veel
meer om de zachte waarden
van een samenwerking…
Dat klinkt wel heel nobel…

“Niet als je denkt vanuit ons motto ‘Making the difference together’. Maar je hebt gelijk, we plukken er natuurlijk ook zelf de commerciële vruchten van. Iedereen trouwens, zelfs het milieu. Onze verpakkingstechnoloog Rens van de Rakt slaagt erin om de CO2-uitstoot van een product flink te verlagen, áls hij maar op tijd ingeschakeld wordt. En zo is het ook op tal van andere gebieden.”

Kun je de belangrijkste voordelen noemen?

“Dat is natuurlijk van klant tot klant en van product tot product anders, maar ik geef je enkele voordelen van integraal samenwerken die eigenlijk altijd wel van toepassing zijn:

  • Slimmere innovatie
  • Minder materiaalgebruik
  • Lagere faalkosten
  • Kortere Time to Market
  • Betere schaalbaarheid
  • Lagere Total Cost of Ownership
Een kórtere Time to Market?

“Het klinkt misschien tegenstrijdig: een partij toevoegen en dan tóch een kortere Time to Market. Maar in de praktijk zijn wij vaak de ‘speedboot’ voor de ‘tanker’ die een grote opdrachtgever vaak nu eenmaal is. Met onze handelingssnelheid en flexibiliteit houden wij de vaart erin.”

Je eindigt met kosten… daar draait het uiteindelijk allemaal om, toch?

“Die zijn vaak nog leidend ja. Maar hier doet zich iets interessants voor. Je kunt namelijk aan de voorkant keihard knokken om 0,1 cent meer of minder, maar door de supply chain slimmer in te richten, maak je veel sneller veel mooiere stappen. Bovendien bouw je een duurzame samenwerking op, waardoor je op al die andere gebieden blijft verbeteren.”

..they then really
pay off in terms
of hard figures
That seems pretty clear! But what does it cost the client?

“Actually, only two things: time and trust. The client just needs to take the time to brief us thoroughly on the ‘what’ – what exactly we’re going to bring onto the market. Then we consider the ‘how’ – how we can do this as quickly, cost-efficiently and sustainably as possible, et cetera. So I don’t think the word ‘cost’ is exactly accurate here. It’s much more about the soft values inherent in a collaboration. They then really pay off in terms of hard figures.”

Update

Nieuws over robottechnologie en duurzaamheid, kersverse avonturen van Vetipakkers, opdrachtgevers die vertellen over onze samenwerking… we houden je op de hoogte van alles wat er bij Vetipak gebeurt. Ter informatie én inspiratie.

Bekijk alle updates
Bekijk alle updates