Voedselveiligheid loopt als een rode draad door de foodindustrie. Ook voor ons als verpakker is dit een belangrijk thema. Zeker als we met naakte producten werken, moeten we koste wat het kost voorkomen dat contaminatie plaatsvindt. Oftewel: dat ongewenste stoffen onbedoeld in producten terechtkomen.

Van allergenen en micro-organismen tot en met metaaldeeltjes en andere vreemde fragmenten: hiervan mag niets achterblijven in voeding. Dat kan namelijk nare gevolgen hebben voor degene die ze binnenkrijgt, en daarmee ook voor de producent. Onze productielocatie in Oss is er op ingericht om aan alle strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid te voldoen. “Verschillende A-merken vertrouwen ons hun naakte producten toe”, aldus Ynno van Erp, plant manager bij Vetipak. “Dat zegt eigenlijk alles.”

Hygiënische ‘minifabrieken’

Eén van onze voornaamste pluspunten is de opdeling van de fabriek in compartimenten. Hierdoor ontstaan er verschillende ‘minifabrieken’. “In elk compartiment komen alleen de benodigde goederen naar binnen en die gaan verpakt naar buiten”, vertelt Ynno. “Kruiscontaminatie is daardoor uitgesloten. Verder werken we extreem hygiënisch en zorgen we voor een voedselveilig ontwerp van de productielijn. Dat betekent dat we alleen materialen toepassen die zijn goedgekeurd voor voedselcontact. Ook reinigen we de lijn volgens een gevalideerd proces.

Voedselveiligheid is
een continu proces
van controles
Controleren, controleren, controleren

Voordat we een compartiment in gebruik nemen, moet een kwaliteitsmedewerker deze vrijgeven. Die controleert de ruimte onder meer op productresten en hygiëne en zelfs op de aanwezigheid van micro-organismen (met swabs). Desgewenst sturen we daarvan monsters naar laboratoria. Ynno: “Voedselveiligheid is een continu proces van controles. Alleen zo weten we zeker of alles goed schoon is, of ons proces goed verloopt en uiteindelijk of wij een voedselveilig eindproduct afleveren. Ook trainen we onze medewerkers ieder jaar om die controles goed uit te voeren.”

“Opdrachtgevers zijn uiteraard welkom om te zien hoe we het aanpakken”, vertelt de plant manager verder. “Al zorgt het FSSC 22000-certificaat vaak al voor veel vertrouwen, want dat bewijst dat we onze zaken op orde hebben. Niet alleen qua voedselveiligheid, maar ook op het gebied van voedselfraude en bio-terrorisme. Bovenop het FSSC-certificaat krijgen we jaarlijks meerdere audits van onze hooggewaardeerde klanten. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we een ‘FSSC-plus-fabriek’ zijn.”

Achttien productiecompartimenten

In totaal heeft Vetipak Oss achttien productiecompartimenten die elk afzonderlijk in te richten zijn voor een optimale, voedselveilige productielijn. Hier verpakken we producten als snoep, koek en chocolade in karton, kunststof potjes of zakken. “En er zijn speciale lijnen voor zak-in-zak-verpakkingen en pouches”, aldus Ynno tot besluit. “Het mooie is dat ik die ik dan weer terugvind in mijn eigen keukenkast. Nee, verantwoord snoepen is het niet, maar in elk geval wel veilig!”

Update

Nieuws over robottechnologie en duurzaamheid, kersverse avonturen van Vetipakkers, opdrachtgevers die vertellen over onze samenwerking… we houden je op de hoogte van alles wat er bij Vetipak gebeurt. Ter informatie én inspiratie.

Bekijk alle updates
Bekijk alle updates